Nyílászárók

Fa és fa-alu nyílászárók – PREMIUM+Ablak egy életre

PREMIUM+ termékcsaládunk fa-alumínium szerkezetei rendkívüli időjárás-állósággal rendelkeznek a fa nyílászáró külső oldalára felerősített Uniform alumínium profilok következtében. Az extrudált profilok a RAL színskála szerinti színekben rendelhetők, porszórt (szinterezett) bevonattal.

Ez a bevonat rendkívüli tartósságú, felújítást, átfestést az ilyen szerkezetű ablak a továbbiakban nem igényel.

Aki az alumínium bevonat ellenére a fa külső megjelenését akarja a külső oldalon viszontlátni, az erezetnyomott felületű aluprofilokkal rendelheti meg nyílászáróit.

A burkolatok felszerelése a szabadalmaztatott műanyag rögzítő elemek segítségével rendkívül egyszerű és gyors. A fa és az alumínium között így légrés alakul ki, amely biztosítja a fa szellőztetését, ezáltal nem alakul ki kondenzvíz, nem fülled be a fa.

Az alumínium nagy hőtágulását (kb. 70°C-on 1,7 mm/m) szintén a műanyag rögzítő elemek egyenlítik ki azáltal, hogy hornyukban az extrudált profil akadálytalanul mozoghat.

 

Műszaki részletek

A PREMIUM+ nyílászáró fa profilja 92mm-es vastagságban készül, rétegragasztott, hossztoldott vagy toldásmentes alapanyagból. Háromszoros körbefutó gumitömítéssel a szárnyban ill. a tokban, stulp és üvegléc tömítéssel. Huzat-biztos, biztonsági vasalatrendszerrel, hibásműködtetés-gátlóval, résszellőztetéssel, téli-nyári bukóállással, vasalattakaróval - akár rejtett vasalattal -, klipszes alumínium vízvetővel és szárnytakaróval. Fokozott hőszigetelésű háromrétegű (Ug=0,5W/m2K) üveggel, hőhídmentes üvegperemmel, speciális gázzáró üvegperem tömítéssel, egyedi transzparens szárazüvegező profillal. Négyrétegű felületkezeléssel, akár RAL és egyedi színekben is.

Leszögezhetjük, hogy a kombinált szerkezetű fa-alumínium ablak is fa ablakot jelent olyan kiegészítéssel, hogy annak külső tér felőli oldalára műanyag pattintó elemek segítségével extrudált alumínium profilokból összeállított kereteket erősítünk a szárnyra és a tokra.

Az alumínium keretek erősítő betéttel, peremezéssel és ragasztással készülnek.

Légzárási, vízzárási és szélállósági tekintetben nincs eltérés a fa-alu és a fa ablakok között. Ugyanez mondható el az akusztikai jellemzők terén is, melynek meghatározó eleme a zajszigetelő üveg, illetve a tömítőgumik száma.

Belátható tehát, hogy amit fa ablakkal el lehet érni, azt a fa-alu szerkezet is tudja. Ugyanúgy készülhet fa-alu szerkezet 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel, akár a fa nyílászáró.

Hőtechnikai oldalról sincs semmiféle különbség, tekintettel a fa ablakokéval egyező keresztmetszetekre. A fém keret rögzítése pedig hőhídmentes a műanyag távtartók miatt.

Mivel a nyílászárók meghatározó felülete az üveg, ezért ennek a hőátbocsátási tényezője határozza meg alapvetően a szerkezet egészére vonatkozó Uw tényezőt.

4fl-16Ar-4Low-E alacsony emissziós bevonatú, argon gáztöltésű hőszigetelő üvegszerkezet Ug tényezője 1,1 W/m²K. További hőszigetelés javítást érhetünk el az üveg rétegszámának növelésével (3 rétegű üvegezés 2 távtartóval), ekkor az üveg Ug-értéke 0,5-0,8 W/m²K-re csökken.

 

A vásárlók többsége a természetes anyagokat részesíti előnyben nyílászáró vásárlás során is. Ezzel nincs is gond, mivel a belső térben a megszokott melegérzetet keltő fa nyílászáróval találkozunk, többnyire a fa szövetszerkezetét láttatni engedő lazúros bevonattal. Ma már minden esetben vízoldású lazúrok, fedő festékek alkalmazhatók csak a felületkezelés során, a régi oldószeres bevonatrendszerek kiszorultak a használatból. A külső alumínium felületkezelése történhet eloxálással, illetve porszórással. Míg az eloxálás szerényebb-, a porszórás a RAL színskála szerinti teljes színválasztékot biztosít. Mód van fényes, matt és antikolt felület választására az egyes színeken belül, sőt akinek ez sem elég, választhat fautánzatú erezetnyomással rendelkező alumíniumtakarást is. Miután ablakainkat néhány méter távolságból látjuk kívülről, ember legyen a talpán, aki megállapítja, hogy nem teljes keresztmetszetében fa szerkezetről van szó.

 

A fa-alumínium ablakok előnye leginkább a karbantartási és tartóssági szempontokban gyökerezik. A külső tér változó klimatikus viszonyai (UV-sugárzás, csapadék, hőmérséklet) előbb-utóbb a nyílászáró alapanyag felületkezelésének károsodását okozzák, illetve ha ennek felújítása elmarad, úgy megkezdődik az alapanyag tartós károsodása. Némiképp más a helyzet a műanyag ablakok esetében, ahol felületkezelésről többnyire nem beszélhetünk, így annak felújítása sem értelmezhető, viszont pont ennél a típusnál a legkifejezettebb az UV-sugárzás hatására fellépő öregedés. Ez azért fontos, mivel az öregedés hatására egyre ridegebbé váló műanyag profil éppen az erőbevezetési helyeken kezd tönkremenni, s ez a progresszív tönkremenetelt segíti elő. Ez szoros összefüggésben áll a különféle anyagú ablakok-ajtók élettartamával. Megjegyzem, az élenjáró műanyag nyílászáró gyártók a korábban vázolt probléma megakadályozására már készítenek külső oldalon alumínium borítással rendelkező műanyag ablakot is.

Míg a kommersz műanyagból készült nyílászáró minőségi jellemzői kb.15 év után leszálló ágba kerülnek, addig fa ablaknál ez mintegy 60 év után következik be, fa-alumínium szerkezetnél ez az időtartam 80 évre tehető.

 

De beszéljünk most a hagyományos fa ablakokról. Mindenki ismeri, hogy alul a fa vízvető felületkezelésén indul meg legelőször a károsodás a festékfilm megbomlásával, hiszen itt minden csapadék átfolyik, a hő- és UV-sugárzások is leginkább ezt a felületet érik. A festék/lazúr felújítása pedig közismerten munkaigényes tevékenység, ráadásul ennek hatásfoka mindenképpen alatta marad a gyártó üzemben végzett ipari technológiával végzett felületkezelésnek.

Miután fa-alu szerkezetnél a fa felületét pajzsként védi az alumínium keret, s az alumínium korrózióálló képessége legendásan jó, ráadásul a fa nyílászáró felülete és az alu között jól átszellőztetett tér alakul ki, belátható, hogy maximálisan időjárás álló és ennek következtében karbantartás mentes nyílászárót jelent ez a kombinált szerkezet.

 

A PREMIUM+ ablakokat az alábbi műszaki tartalommal ajánljuk:

 • háromrétegű hőszigetelt üveg melegperem (Ug=0.5W/m2K) vagy
 • háromrétegű hőszigetelt üveg melegperem + gázzáró tömítés (Ug=0.5W/m2K)
 • alumínium SPREE tok és szárny vízvető
 • ROTO NT erősített biztonsági vasalatrendszer + résszellőztetés
 • háromszoros gumitömítés + stulp tömítés + üvegbeszorító tömítés
 • vasalattakaró
 • négyrétegű felületkezelés
 • tok- és szárnytakaró héjazat extrudált alumíniumprofilokból
 • műanyag klipszek a fa és alumínium profil közötti rés átszellőztetése céljából

 

Az alumíniumborítás előnyei:

 • három mázolás költségén újnak ható megjelenés a nyílászáró teljes élettartamáig
 • egyszerű, gyors és tiszta szerelhetőség
 • tetszőleges színre – akár faerezet-nyomásúra – porszórt felület
 • a profilok és azok felületkezelése semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz, és teljes mértékben újrahasznosítható
 • karbantartást nem igényel, tisztítása egyszerű
 • az ablakok eredeti funkcionalitását, működését nem korlátozza

 

A PREMIUM+ ablak ideális megoldás azok számára, akik kedvelik az elegánsan letisztult formákat, ragaszkodnak a természetes anyaghoz a nyílászárói megválasztása során, de nem kívánnak a későbbiekben pénzt és időt fecsérelni azok állapotának megóvása érdekében. 

            

 

Nyelvek

Magyar   |   Deutsch

Fotók


Rólunk mondták

Elképzelésem szerint megvalósított, szép terméket kaptam. Elégedett vagyok a minőséggel és a kiszolgálás színvonalával.
Zikhar Mónika
Megrendelhettem volna ezen az áron máshol is a redőnyöket és a szúnyoghálókat, de sehol nem kaptam olyan készséges hozzáállást az ügyemhez, mint itt. Több alternatívát is ajánlottak, számtalan árajánlat készült több variációban, míg megszületett a végleges elhatározás. Türelmesek és kedvesek voltak velem. Minden a legnagyobb rendben zajlott. Köszönöm!
Kovács Sándor
Kitűnő szakember gárda dolgozott végig a munkálatok során, kezdve az ügyfélszolgálattól a beépítésig. Jó szívvel ajánlom a Nyírfa Kft-t.
Tóth Ferenc
Pontos és egyértelmű árajánlatot kaptam. Minden fel volt tüntetve benne. A megrendeléstől a beépítés végéig a megállapodás szerint zajlottak az események, betartva a szerződésben szerepelő terminusokat. Csak jó véleménnyel nyilatkozhatok a Nyírfa Kft-ről.
Sorbán Gyula
Kedves kiszolgálás, kiváló minőségű termékek! Röviden így tudom jellemezni a Nyírfa Kft-t.
Gyebnár József
Többször rendeltem már redőnyöket és szúnyoghálókat a Nyírfa Kft-től. Precíz, pontos és megbízható volt mind a termék, mind az ügyvitel. Elégedett vagyok!
Török István
Minden a megrendelésben rögzítettek szerint történt. Nagyon figyelmes kiszolgálás és a határidők betartása mellett kedvező áron, remek minőséget kaptam. Köszönöm!
Kurucz Katalin
Tisztelt Nyírfa Kft! Nagyon szépen köszönöm a gyors és precíz munkájukat. A kollégák nagyon segítőkészek, szakmailag is felkészültek. A termék minősége is kifogástalan. További jó munkát és jó egészséget kívánok Önöknek!
Helembai Andrea
Nyílászárót és annak beépítését rendeltem meg. Nagyon szép munkát végeztek! Szívesen ajánlom a leendő ügyelek figyelmébe a Nyírfa Kft-t.
Pauliny Györgyné
Nagyon elégedett vagyok a kapott termékekkel és a munka kivitelezésével. Szívesen ajánlom Önöket az ismeretségi körömben!
Nau György
Ajánlás révén kértem felmérést és árajánlatot családi házunk redőnyeinek modernizálására. Korrekt ajánlatot, minőségi, jól funkcionáló termékeket kaptam. Nagyon elégedett vagyok!
Horváth Péter
Nagyon szép redőnyök és napellenzők kerültek beépítésre családi házunknál. Gondos szakértelemmel zajlott az ajánlat adás és a kivitelezés. Köszönöm türelmüket, precízségüket és munkájukat!
Végvári Ádám